top of page

Uçuş Yüksekliği

Güncelleme tarihi: 16 Nis

Ülkemizde sadece iç hatlarda 90 milyon, Dünya'da ise 4,5 milyar'a yakın insan her yıl uçak seyahatini tercih ediyor. Bu seyahatlerimizde ise neredeyse her uçuşta pilotların anonsları ile yerden yükekliğimizi neredeyse hiç kullanmadığımız feet cinsinden söylendiğini duyarız.


Oysa uçuş yüksekliği, bir uçağın deniz seviyesine göre yüksekliğini ifade eder, yani yerden yüksekliğimiz değil deniz seviyesinden yüksekliğimizdir ifade edilen.


Feet ise Amerika'da kullanılan bir ölçü birimidir. Yarda 1958 yılında 0,9144 metre olarak kabul edilmiştir. 3 feet 1 yardanın uzunluğuna denk gelmektedir. Bu sebeple 1 foot (feet) 0,3048 metreye yani 1 foot 30,48 cm kabul edilmiştir.


Peki Uçaklar kaç feetten, yani kaç metreden uçarlar?

Ticari uçuşlarda uçuş güvenliği, yakıt tüketimi, hava trafik yönetimi ve yolcu konforu gibi çeşitli faktörler göz önüne alınarak uçuş yüksekliği 35.000 ila 40.000 feett arasında belirlenir, hatta genel olarak bir uçağın uçuş yüksekliği 35.000 fit, yaklaşık olarak 10.660 metre kabul edilir. Özel jetler 41-42 bin feet, askeri jetler ise 50 bin feet ve üzerine de çıkabilirler.


Concorde uçaklar ise çok daha yüksek hızlara ulaşmak için, daha yüksekte 60.000 fitte yaklaşık 20 bin metrede uçabiliyordu. kısacası her bir uçağın kendi yapısı, ağırlığı, uçuş şekline göre maksimum irtifası mevcuttur.


Bilinen rekor uçuş yüksekliği ise 123.520 feet yani 37.650 metre ile ile Alexander Fedatov’un 1997’de Sovyet yapımı MİG- 25M ile uçuşudur.


Bu yükseklik aslında kritik bir de sınırı ifade eder, bildiğiniz üzere yükseklere çıktıkça hava seyrelir, bu da uçağın sürtünmesini azaltır ve daha düşük enerji ile uçmasını sağlar, ancak belirli bir yükseklik sonrasında hava seyrelmesi sonucu ihtiyaç duyulan oksijen seviyesi de çok düşeceği için uçağın istenilen hızlarda uçamaması ve yakıt tüketiminin toplamda artmasına yol açtığı kabul edilir ayrıca motorlar yeterince güç üretemez ve kanatların yeterli kaldırma gücü sağlayamazlar, bu da uçuş güveni ve konforunu ortadan kaldıracaktır.


Bu arada hatırlamak gerekir ki, sız uçağa binerken 20 derece olan hava, siz 11.000 metreye çıktığınıza -35 derecelere kadar iner hatta birkaç derece daha düşük bile olabilir. Yine deniz seviyesindeki atmosfer basıncı yaklaşık 760 mmHg iken 35.000 feette bu basın dörtte birin altına düşer.


Sizin bu basınç değişimini anlamamanız için uçak içi basınç kalkıştan sonra 2400 metrelerdeki basınaca sabitlenir. yani aslında uçakla bir seyahat ederken 2400 metrede olsanız maruz kalacağınız basınç düzeyi ile seyahat edersiniz ancak dramatik basınç düşüşü de bu seviyelerden sonra hissedilir düzeye gelir.

4 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page